Eis: 13 jaar cel voor doden Utrechtse kaasboer

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie eist 13 jaar celstraf tegen verdachte André F. voor doodslag op de Utrechtse kaasboer Kees Witteveen (76).
Volgens het OM heeft de verdachte Witteveen mei 2014 in zijn huis aan de Beukstraat in Oudwijk met een scherp voorwerp geslagen en vervolgens gewurgd.

GRUWELIJK

Justitie stelt dat Witteveen met veel geweld om het leven is gebracht. De bloedspetters zaten tot aan de overloop. Witteveen lag op bed en heeft vermoedelijk nog drie tot zes uur geleefd voordat hij overleed. Het OM noemt geld als motief voor de moord, maar besprak ook een gerucht uit het 'circuit' dat het kind van verdachte F. (47) verwekt zou zijn door Witteveen.

VERDACHTE

Volgens RTV Utrecht-verslaggever Mark van der Wel maakte de verdachte een 'gespannen indruk' tijdens de zitting. F. verklaarde dat hij in de nacht van de dood van Witteveen in de stad was om coke te verkopen. Hij zou Witteveen later in de nacht dood gevonden hebben in bed.
F. zei ook dat hij die nacht ook af en toe thuis was. Volgens verslaggever Mark van der Wel veegde de officier van justitie de vloer aan met de verklaringen. Hij zou aan iemand verteld hebben dat Witteveen vermoord was terwijl het slachtoffer toen nog niet gevonden was.

MOBIELE TELEFOON

De politie heeft later tussen het afval kleding van F. gevonden met daarop onder andere bloedsporen, hersenweefsel en dna van zowel F. en Witteveen. Ook werd een telefoon en portemonnee gevonden. De politie kwam de zak met kleding op het spoor door de telefoon van Witteveen. Die stond nog aan en kon worden getraceerd. De zak lag toen op een vuilnisboot tussen Utrecht en Rotterdam.

GETUIGEN

Een aantal getuigen in de zaak heeft drugsproblemen, waardoor het volgens verslaggever Mark van der Wel moeilijk was voor justitie om duidelijkheid te krijgen over het verloop van de bewuste nacht. "De zak met kleding van F. is het beste bewijs."

RELATIE

F. en de kaasboer kenden elkaar. Witteveen verhuurde een kamer aan F. Volgens de verdachte hadden hij en Witteveen een goede relatie met elkaar. Nadat F. uit de gevangenis kwam, kon hij bij Witteveen terecht. De vriendin van F. was prostituee en zwanger. Witteveen ontfermde zich over haar en F.
Volgens een getuige bekommerde Witteveen zich vaker om de 'outcasts' van deze maatschappij. Zo reed hij prostituees naar de tippelzone op de Europalaan en naar dealers.

RUZIE

Getuigen verklaren ook dat er spanningen waren tussen Witteveen en F. en dat hij doodsbang was voor de verdachte. "Als hij onder invloed was van drugs, dan was het soms goed raak", meldt een getuige.
F. weigerde eerder mee te werken aan een gedragskundig onderzocht in het Pieter Baan Centrum in Utrecht. Ook mocht er niet met familie van de verdachte gesproken worden. Afgelopen februari werd F. veroordeeld tot vijf jaar cel voor een gewelddadige woningoverval op de Utrechtse Simplonbaan.

Verslaggever Mark van der Wel over de rechtszaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.