Onderzoek naar anonieme ANBO-brief

WOERDEN - Het ANBO-hoofdbestuur in Woerden laat een extern bureau onderzoek doen naar een anonieme brief waarin ANBO-afdelingen worden opgeroepen het verenigingsgeld op een andere bankrekening te zetten. Dat maakte ANBO dinsdag bekend tijdens een persconferentie.
Het hoofdbestuur bestempelt de oproep om geld over te hevelen als het aanzetten tot fraude en heeft daarom de rekeningen van alle afdelingen voorlopig geblokkeerd. "Het is mijn verantwoordelijkheid om het ledengeld te beschermen'', zei de Woerdense directeur Liane den Haan op de persconferentie. Die was belegd na alle ophef van de afgelopen dagen over het functioneren van de directeur en de oproep om ANBO-geld weg te sluizen. De Haan: "Een professionaliseringsslag binnen ANBO is noodzakelijk, de macht ligt nu niet bij vrijwilligers maar bij leden."

VERDWENEN

Verschillende ANBO-afdelingen in de regio zouden het niet eens zijn met de veranderingen die worden doorgevoerd. Lokale bestuurders namen het volgens Den Haan de afgelopen jaren niet altijd even nauw met financiële interne verantwoording en daarom is geld volgens haar verdwenen.
De top van ANBO heeft rekeningen, websites en ledenbestanden van lokale afdelingen geblokkeerd omdat er misbruik van werd gemaakt. Den Haan was al langer op de hoogte van de chaos, maar de anonieme brief was de druppel. "We durfden het niet aan om rekeningen langer open te houden."

HAATMAILS

Liane den Haan is zichtbaar geëmotioneerd tijdens persconferentie. "Ik krijg haatmails en kan niet meer normaal de hond uitlaten of boodschappen doen. Ik krijg een enorme hoeveelheid bagger over me heen. Door veel mensen word ik gezien als een grootgeldgraaier en een fraudeur", zegt ze in een verklaring aan de pers. "Mijn kinderen worden aangesproken op het fraudegedrag van hun moeder en komen huilend thuis. De onmacht en emoties van mijn medewerkers, familie en vrienden raken mij diep."


Liane den Haan over de fraude bij regionale afdelingen van ANBO.
Liane den Haan over de impact die de kritiek heeft op haar persoonlijke leven.
Voorzitter van ANBO Stichtse Vecht Hans Schuman over de onrust binnen de bond.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.