Koning Willem-Alexander op bezoek bij UMC Utrecht

© Rijksoverheid
UTRECHT - Koning Willem-Alexander, minister Schippers en staatssecretaris Dijksma hebben dinsdag een bezoek gebracht aan het UMC Utrecht en vleeskalverbedrijf Verwoert in Opheusden. Het bezoek stond in het teken van de aanpak van antibioticaresistentie.
Het werkbezoek van de Koning, de minister en de staatssecretaris begon met een rondleiding door het laboratorium en over de Intensive Care afdeling van het UMC Utrecht. Hoogleraren lieten zien hoe het ziekenhuis probeert infecties te voorkomen en antibioticagebruik te verbeteren. Ook spraken de gasten met experts uit de gezondheidszorg en de diergezondheid over oplossingen voor antibioticaresistentie.

INFECTIES

Bij vleeskalverbedrijf Verwoert lichtte de kalverhouder toe hoe hij samen met een dierenarts werkt aan het voorkomen van infecties bij de kalveren en aan een zorgvuldig en laag antibioticumgebruik.
"We hebben gezien hoe antibioticaresistentie wordt tegengegaan. Het is nu zaak om dat overal zo voor elkaar te krijgen", zei minister Schippers. Volgens staatssecretaris zijn we er nog niet. Dijksma: "Voor de gezondheid van mens en dier is het belangrijk dat we het gebruik verder terugdringen."
Omdat antibiotica worden gebruikt om infecties bij zowel mensen als dieren te behandelen, ligt de aanpak van antibioticaresistentie bij de zorg en de veehouderij. Door het gebruik ervan worden steeds meer bacteriesoorten ongevoelig voor de werking ervan. Ziektes die nu eenvoudig te genezen zijn, kunnen daardoor in de toekomst weer gevaarlijk worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.