Emoties lopen op bij bijeenkomsten over vluchtelingen

PROVINCIE UTRECHT - In Amersfoort, Utrecht, Nieuwegein, Houten en Zeist is dinsdagavond door politici en inwoners over de opvang van vluchtelingen gesproken. In ongeveer de helft van de gemeenten in onze provincie worden asielzoekers op tijdelijke opvangplekken gehuisvest.
Deze week gaan sporthallen in onder meer Bunschoten en Woerden open voor opvang. In sommige plaatsen lopen de gemoederen hoog op. Bewoners uiten hun weerstand tegen vluchtelingenopvang in de buurt. Aan de andere kant zijn er veel inwoners die juist initiatieven starten om de nieuwkomers te helpen.

VECHTPARTIJEN

Donderdag verhuizen de honderd vluchtelingen die tijdelijk in de Amerfoortse sporthal Schuilenburg verbleven naar hun nieuwe opvangplek in het oude schoolgebouw aan de Verdistraat. Omwonenden zijn fel tegen.
"We krijgen een hoop overlast met die gasten hier. Vechtpartijen, stelen, weet ik veel wat allemaal", reageert een gepikeerde bewoner tegen RTV Utrecht. In de Amersfoortse gemeenteraad werd er over de opvang gesproken, ook inwoners mochten daar van zich laten horen. Opvallend veel insprekers waren juist groot voorstanders van de opvang.
In Zeist protesteerden actievoerders dinsdag tegen de nieuwe gezinsgevangenis Kamp van Zeist. "Het deugt per definitie niet om mensen die een beter bestaan zoeken het land uit te gooien", zegt een van de demonstranten van de Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht. Later op de avond verstoorden de activisten ook de raadsvergadering in Zeist. De politie arresteerde vijf demonstranten.

GEBLOKKEERD

Ook buiten de provincie ging het er dinsdagavond heftig aan toe. In Oranje in Drenthe belaagden boze burgers de auto van Klaas Dijkhoff. De staatssecretaris was in de plaats aanwezig om bewoners bij te praten over het besluit om het aantal asielzoekers in de opvang in het dorp te verdubbelen. Bewoners hebben alle toegangswegen tot het dorp geblokkeerd en houden alle voertuigen tegen. De politie houdt extra toezicht.


Verslaggever Eva Munnik maakte een rondgang door de provincie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.