Arrestaties wegens cyberaanvallen op Ziggo

VINKEVEEN - De politie heeft dinsdag vier tieners en een volwassene opgepakt die Ziggo in augustus plat zouden hebben gelegd. De verdachten, onder wie een jongeman uit Vinkeveen, kwamen de afgelopen weken in beeld tijdens het onderzoek naar de cyberaanvallen.
Ziggo werd in augustus twee avonden lang getroffen door grote DDos-aanvallen. Daarbij zouden de jongens zoveel dataverkeer naar Ziggo hebben gestuurd, dat de computers van Ziggo vanwege de drukte niet meer bereikbaar waren. Daardoor ontstond een storing in het netwerk van Ziggo waarbij ongeveer 1,8 miljoen klanten van de provider zonder internet en e-mail kwamen te zitten.
In videoboodschappen op YouTube werd gedreigd met nieuwe aanvallen. Ook KPN was het doelwit van DDos-aanvallen. Tijdens het politieonderzoek werd de aanval anoniem op internet opgeëist. De indruk ontstond dat de jongens wilden laten zien dat zij tot grote dingen in staat zijn, zoals het platleggen van de internetprovider.

VINKEVEEN

Vier verdachten zijn tussen de 14 en 17 jaar en een is 21 jaar en kwamen in het vizier van de de gespecialiseerde agenten van het Team High Tech Crime (THTC). De jongens komen uit Berkelland, Lochem, Den Helder, Schoorl en Vinkeveen. In de ouderlijke woningen van de verdachten zijn computers, mobiele telefoons en datadragers, zoals externe harde schijven en usb-sticks, in beslag genomen.
De aangehouden jongens zijn dinsdag de hele dag verhoord door rechercheurs van het Team High Tech Crime. Daarna zijn ze naar huis gestuurd in afwachting van hun rechtszaak. Op het uitvoeren van een DDos-aanval staan maximale gevangenisstraffen van meerdere jaren.

VERGOEDING

Gedupeerde Ziggo-klanten kregen geen vergoeding voor de problemen met hun internetverbinding in augustus. "We werden digitaal

aangevallen en kregen via video's eisen", zei Ziggo hier destijds over. "Er was dus sprake van chantage. We begrijpen dat de impact voor klanten groot is geweest. Maar een financiële vergoeding op basis van chantagepraktijken vinden we niet op z'n plaats."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.