Cliëntenraad woest na groen licht fusie Hofpoort

WOERDEN - De cliëntenraad van het Hofpoort Ziekenhuis is woest op de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa). Die zei woensdag dat er voldoende overleg is geweest over de fusie met het Sint Antonius en gaf daarom het groene licht voor het samengaan. De cliëntenraad zegt dat er helemaal niet is geluisterd.
"De NZa zegt dat er zorgvuldig is geluisterd naar ons als cliëntenraad. Wij vinden die uitspraak krenkend", zegt de cliëntenraad tegen RTV Utrecht. "Wij zijn nooit tegen een fusie geweest, maar wel tegen de verdeling. Nu verdwijnen straks alle bedden uit Woerden. Daar zijn vooral ouderen en mensen in de buitengebieden de dupe van."
"We kunnen hoog en laag springen, maar het bestuur van de ziekenhuizen doen blijkbaar wat ze willen. Dat is teleurstellend", aldus de raad. "We gaan nu kijken of een gang naar de rechter een optie is, maar ik vrees dat het weinig zal uithalen."

COMMERCIEEL

Ook coalitiepartij Sterk Woerden beraadt zich op acties. "Het is jammer dat de belangen van de inwoners en het convenant van de zeven gemeenteraden schijnbaar minder waard is voor de NZA dan de commerciële doelstelling van deze fusie", zegt Elias Bom van Sterk Woerden. "Dit is zeer teleurstellend voor onze inwoners, onze gemeente en omringende gemeenten."
"Wij zijn wat verrast", meldt fractievoorzitter Simon Brouwer van ChristenUnie/SGP. "Onze indruk was dat er toch wat kritisch gekeken werd naar het proces." Brouwer vraagt zich af of er toch niet meer zorg in Woerden behouden had kunnen worden. Hij wil met name dat de kraamzorgafdelingen in Woerden blijven.

ACHTERAF

Oppositiepartij Inwonersbelangen snapt niet hoe de NZa kan oordelen dat er voldoende overleg is geweest met betrokkenen. "Vanuit de cliëntenraad hebben we begrepen dat zij steeds achteraf geïnformeerd werden over tussentijdse besluiten, hierop mochten reageren en daar dan antwoord op kregen. Blijkbaar is dit de definitie die de NZa geeft aan betrokkenheid."
"Vreemd dat de NZa aangeeft dat de gemeente Woerden betrokken is geweest. Dit staat haaks op de berichtgeving van de gemeente waarin vermeld wordt dat het Hofpoort de gemeente niet erkend als stakeholder", aldus Inwonersbelangen.
De lokale partij Lijst van der Does is ook woest. "Ruim 14.000 handtekeningen opgehaald met een petitie, een bezoek aan de Tweede Kamer en brieven aan zorgverzekeraars hebben niets opgeleverd", zegt fractievoorzitter Jaap van der Does. "Kortom: een beschamende vertoning in deze 21e eeuw. Een staaltje regentenpolitiek waarbij de belangen van de cliënten niet tellen. Een onderonsjes tussen machthebbers."

DIRECTIE

De directie van Zuwe Hofpoort is tevreden met het besluit van NZa. "We zijn blij dat de fusie nu door kan gaan. In de eerste plaats voor ons personeel. Er is eindelijk duidelijkheid. Maar ook voor de patiënten is het goed. We gaan nu met z'n allen verder om de zorg in de regio te waarborgen", zegt Ankie van Rossum, topvrouw van Hofpoort.
Van Rossum zegt dat ze nu gaat kijken wat er met overtollig personeel moet gebeuren. "'We gaan proberen voor al het personeel een nieuwe plek te vinden. We zijn met de vakbonden in overleg over een goed sociaal plan. We hopen dat voor 1 januari aanstaande te kunnen presenteren."
Het ziekenhuis blijft tot zeker 2018 open", zegt Van Rossum. "Tot die tijd kunnen patiënten nog gewoon in Woerden opgenomen worden voor langere behandelingen." Ook is het nog wachten op de bouw van het vrouw-kindcentrum in Leische Rijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.