Utrecht verbiedt protestmars Pegida en socialisten

UTRECHT - Anti-islambeweging Pegida mag zondagmiddag alleen demonstreren op het Vredenburg in Utrecht. De Internationale Socialisten mogen het Janskerkhof niet af. De gemeente vreest verstoring van de openbare orde.
Pegida gaat demonstreren tegen het asielbeleid en islamisering. De Internationale Socialisten komt met een tegendemonstatie. Ook zijn op internet acties aangekondigd die erop gericht zijn de manifestatie van Pegida te blokkeren en te verstoren.
Door de samenloop van de demonstraties willen de gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie alleen acties op vaste locaties. Dit met het oog op de handhaving van de openbare orde en veiligheid.

UITINGEN

De organisaties is te kennen gegeven dat discriminerende of opruiende uitingen niet zijn toegestaan. "De vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstreren is een belangrijk grondrecht. Iedereen heeft het recht te spreken, maar het mag niet de veiligheid van anderen in gevaar brengen", meldt de gemeente.
Pegida Nederland en de Internationale Socialisten zijn geïnformeerd over de voorgenomen maatregelen en hebben de gelegenheid hierop te reageren. Donderdag neemt de burgemeester een definitief besluit.

VERBAASD

De woordvoerder van Pegida Nederland, die zich Edwin Utrecht noemt, is verbaasd dat de gemeente hier nu mee komt, laat hij RTV Utrecht weten. "We zijn al lange tijd in overleg met Utrecht over een vreedzame demonstratie en nu gaat het toch mis omdat er paar tegendemonstranten komen."
Op de Facebook-pagina van de Pegida-demonstratie zeggen 574 mensen naar Utrecht te komen. De organisatie verwacht internationale sprekers. Onder meer Lutz Bachmann, de leider van de Duitse Pegida-beweging die begin dit jaar in opspraak raakte omdat hij zich verkleed had als Adolf Hitler, komt naar Utrecht, meldt de NOS. Het is de eerste demonstratie van Pegida in Nederland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.