Initiatieven tegen vluchtelingen bundelen krachten

PROVINCIE UTRECHT - Tegenstanders van de opvang van vluchtelingen gaan nauwer samenwerken. In navolging van 'Ons Montfoort Vluchtelingenvrij' zijn ook soortgelijke groepen opgericht in Nieuwegein, Houten en Lopik. De initiatiefnemers hebben aangekondigd hun acties te coördineren.
"Elke actiegroep functioneert individueel, echter, waar nodig zullen zij gezamenlijk actie voeren en gezamenlijk optreden", meldt 'Ons Montfoort Vluchtelingenvrij' aan RTV Utrecht. De Montfoorters zeggen in gesprek te zijn met tegenstanders van de komst van vluchtelingen in andere gemeenten.
De Montfoorders waren de eersten in de regio die van zich lieten horen. Ze hingen in september spandoeken op en richtten een Facebookpagina op die inmiddels enkele honderden volgers heeft. Ook in Nieuwegein, Houten en Lopik zijn inmiddels spandoeken opgehangen.
In Montfoort hebben de initiatiefnemers inmiddels gesproken met waarnemend burgemeester Van Eijk. Ze hebben aan de gemeenteraad gevraagd om een openbaar debat te organiseren over de mogelijke komst van vluchtelingen naar de gemeente.
In Montfoort, Nieuwegein en Lopik zijn vooralsnog geen vluchtelingen opgevangen, maar in Houten verblijven tot 13 oktober 171 vluchtelingen in Sporthal De Wetering. De Houtense gemeenteraad stemde begin september tegen de komst van een permanent asielzoekerscentrum.
Overigens zijn er meer initiatieven om tegenstanders van de komst van vluchtelingen te organiseren. Zo heeft in Eemland de landelijke organisatie [http://www.azc-alert.nl/' target='_NEW'>AZC-Alert afdelingen in Soest en Baarn. De Facebookpagina's van de afdelingen hebben enkele tientallen volgers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.