Vier jaar voor importeur gaspistolen

NIEUWEGEIN - De 24-jarige Abdülkadir A. uit Barneveld is donderdag in Arnhem veroordeeld tot vier jaar cel voor het invoeren van gaspistolen uit Bulgarije zonder vergunning. Naast de importeur werden acht anderen, onder wie een Nieuwegeiner en een Woerdenaar, tot celstraffen veroordeeld wegens wapenbezit.
"Een deel is omgebouwd tot vuurwapen en niet alle ingevoerde wapens zijn teruggevonden", concludeert de rechtbank. "Ze gaan nog rond in het illegale circuit, wat tot onveilige situaties leidt en onschuldigen kan treffen. Spraakmakende schietincidenten tonen dat elaas aan."
De wapens mogen in Nederland niet worden verkocht, maar wel in Bulgarije. Ze werden vanuit een Bulgaars postorderbedrijf gewoon met de Duitse Post verstuurd, zonder de wapenwebwinkel als afzender te vermelden. In Nederland kunnen de wapens vrij simpel worden omgebouwd tot vuurwapen, wat voor een deel ook is gebeurd.

OMGEBOUWD

Uit het onderzoek blijkt dat webwinkel Arms Ltd in totaal 46 wapens leverde. Daarvan zijn er tien teruggevonden, merendeels omgebouwd. Ook heeft het anderhalf jaar durende onderzoek aanwijzingen opgeleverd dat er behalve naar deze inkoper nog driehonderd wapens vanuit de webwinkel naar Nederland zijn ingevoerd.
Naast de Barnevelder werden donderdag nog acht overwegend jonge verdachten veroordeeld uit Barneveld, Voorthuizen, Almere, Nieuwegein, Woerden, Apeldoorn en Arnhem. Hun straffen variëren tussen werkstraffen voor wapenbezit tot celstraffen van vijf maanden voor het helpen van de importeur.

TELEFOONGEGEVENS

De zaak begon toen de hoofdverdachte werd aangehouden voor een verkeersincident. Op zijn telefoon werden aanwijzingen voor wapenhandel aangetroffen, hoewel hij daar kort ervoor nog voor was veroordeeld.
Advocaten stelden dat de wetgeving over het aftappen van telefoons sinds de komst van smartphones achterhaald is: strijdig met privacywetgeving en daarom niet meer geldig. De rechtbank vindt dat de wet gewoon geldig is totdat de Tweede en Eerste Kamer nieuwe wetten vaststellen.
Eind oktober staan nog twee verdachten terecht. In totaal telde het onderzoek 26 verdachten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.