Lummel, eikel en fuck in kwart nieuwe jeugdboeken

VEENENDAAL - In 23 procent van de kinderboeken die dit jaar zijn verschenen komt gevloek of grof taalgebruik voor. In 17 van de 22 beoordeelde boeken stonden helemaal geen grofheden, aldus de lezersjury van de Bond tegen Vloeken uit Veenendaal. Zilveren Penseelwinnaar Sjoerd Kuyper maakte het in zijn boek Hotel de grote L volgens de bond erg bont.
De bond is tegen schelden en vloeken in jeugdliteratuur, omdat dat kinderen geen goed voorbeeld geeft. De jury bestaat onder meer uit ouders en docenten. Het boek dat bekroond werd met de Gouden Griffel, Doodgewoon van Bette Westra, bevat geen grove taal. Dat geldt ook voor de winnaar van de Gouden Penseel, Monsterboek van Alice Hoogstad.
De Bond tegen Vloeken ziet in het juryrapport een extra stimulans om door te gaan met het geven van gastlessen. Medewerkers van de bond geven jaarlijks aan ruim 20.000 jongeren les over respectvol taalgebruik.

SCHELDWOORDEN

Kinderboeken gaan jaarlijks onder de loep bij de Bond tegen Vloeken. De jury let op vloeken, godslasterlijke taal, scheldwoorden, verwensingen, discriminerend of racistisch taalgebruik, beledigende woorden over iemands uiterlijk en schuttingtaal.
Een greep uit het rapport dat alle voorbeelden per titel vermeldt: rotzak, eikel, lummel, donder op, zombie, rotkop, tieten, hamsterkots, oetlul, gadverdamme, achterlijke, kont, machohufter, zeiknat, wijvenchantage, fuck.
Vorig jaar waren 14 van de 22 boeken vloekvrij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.