Pegida in Duitsland: weinig geweld maar wel gespannen sfeer

UTRECHT - Pegida-demonstraties in Duitsland lopen zelden ernstig uit de hand. Hier en daar zijn wat opstootjes, maar massale vechtpartijen blijven meestal uit. Wel heerst er vaak een gespannen sfeer, zegt Duitslandkenner en -correspondent Bertus Bouwman.
Komende zondag protesteert de van origine Duitse anti-islamclub in Utrecht. Dat wordt de eerste keer in Nederland.
De gemeente heeft de aansluitende protestmars verboden. De demonstranten mogen alleen op het Vredenburg in Utrecht blijven staan. De Internationale Socialisten (IS) hebben een tegendemonstratie aangekondigd.
Volgens Bouwman wordt de sfeer tijdens Pegida-bijeenkomsten in Duitsland steeds onprettiger. "Het begon redelijk vreedzaam maar de toespraken worden steeds radicaler."

PERS

Pegida werd bekend door het anti-islamstandpunt. Ook zijn ze in Duitsland tegenwoordig erg vijandig naar de overheid en de pers. "Vorige week hebben zelfs een aantal journalisten klappen gekregen", zegt Bouwman.

FRIETKAR

De correspondent was zelf ook wel eens aanwezig bij een Pegida-mars. "Het begint redelijk saai met een aantal toespraken in een gehuurde frietkar. Lutz Bachmann (leider van de beweging, red.) staat dan met een microfoon de standpunten voor te lezen."

MARS

"Het publiek wordt ook een beetje warm gemaakt voor de mars die daarna komt. Dan gaat men om de stad heen lopen en ze stoppen dan weer bij die frietkar voor een paar afsluitende woorden. Er klinkt veel applaus, mensen zwaaien met vlaggen en schreeuwen veel."

BACHMANN

Pegida-leider Bachmann is een markant figuur volgens Bouwman. "Hij poseerde ooit als Hitler op een foto. Ook heeft hij wel eens in de bak gezeten wegens oplichting en vluchtte hij ooit naar Zuid-Afrika om een straf te ontlopen." Duitse critici vinden dat hypocriet omdat Bachmann juist zegt dat onder de vluchtelingen alleen maar criminelen zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.