Coffeeshop Zanzi blijft gesloten

UTRECHT - Coffeeshop Zanzi aan de Vleutenseweg in Utrecht blijft dicht. Dat heeft de bestuursrechter donderdag besloten. De eigenaar van Zanzi had een juridische procedure aangespannen tegen de beslissing van de gemeente.
De zaak moest in augustus de deuren sluiten. In een woning boven de coffeeshop vond de politie meer dan veertien kilogram softdrugs, "een ernstige overschrijding van de toegestane handelsvoorraad", aldus de bestuursrechter. Volgens de gemeente vormde de coffeeshop ook een gevaar voor de openbare orde.

POLITIEKE VRAGEN

De PvdA stelde in september nog
over de sluiting aan het college omdat straathandel in Lombok zou zijn toegenomen sinds de sluiting. De partij wees er ook op dat voor rechters een te grote handelsvoorraad geen reden meer is om een straf op te leggen.

OVERWEGING

Niettemin zag de rechter donderdag voldoende grond om de coffeeshop dicht te houden. De bestuursrechter woog in haar beslissing mee dat de eigenaar van de coffeeshop er bewust voor heeft gekozen om de toegestane handelshoeveelheid softdrugs ruimschoots te overschrijden en in de bovengelegen woning onder te brengen. "Hij heeft bewust gekozen voor deze locatie, omdat andere locaties een reëel risico op overvallen meebrachten."
Dat risico is door de burgemeester terecht betrokken bij de beoordeling of er sprake was van gevaar voor de openbare orde, vindt de rechter. Ook speelde mee dat de eigenaar pas nadat de overtreding was vastgesteld is gaan praten over een oplossing met betrekking tot de bevoorrading van de coffeeshop.
Het feit dat diverse strafrechters recent aan bevoorraders van coffeeshops geen straf hebben opgelegd, kan volgens de rechter niet tot een andere conclusie leiden. "De burgemeester heeft in dit verband mee kunnen wegen dat het toestaan van een grotere handelshoeveelheid softdrugs gevolgen heeft voor geheel Utrecht en niet alleen voor de bewoners van de omliggende straten van de coffeeshops."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.