Grote steden vragen Kamer aanpassing bijstandsmodel

UTRECHT - De vier grote steden, waaronder Utrecht, hebben de Tweede Kamer donderdag gevraagd om een aangepast rekenmodel voor bijstandsuitkeringen. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft kritiek op het verdeelmodel.
Gemeenten vrezen volgend jaar tekorten bij het uitkeren van de bijstand. Een nieuw rekenmodel - op basis waarvan ze daarvoor geld krijgen - zorgt voor afwijkingen, zo luidt de kritiek.
Zo gaat, op basis van voorlopige cijfers, bijvoorbeeld Goeree-Overflakkee er volgend jaar bijna 25 procent op achteruit. Dat is de grootste daler, maar ook gemeenten als Ameland, Midden-Delfland en Strijen krijgen minder. Woudenberg krijgt juist ruim 18 procent meer.
Amsterdam krijgt 25 miljoen euro minder voor bijstandsuitkeringen en dat strookt niet met wat werkelijk nodig is. Namens Rotterdam, Utrecht en Den Haag schrijft Amsterdam nu dat het verdeelmodel "niet goed werkt" en niet transparant is. Ze willen de garantie dat ze genoeg geld krijgen om hun wettelijke taak uit te voeren.
Volgens de VNG is het rekenmodel, hoewel aangepast, nog steeds niet 'volledig betrouwbaar'. De vereniging vraagt Klijnsma om extra maatregelen. Eerder al pleitte Divosa, de vereniging van managers van sociale diensten, voor een rustpauze.
Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) lijkt zich weinig aan te trekken van de kritiek en houdt vooralsnog vast aan de nieuwe methode, zei ze eerder deze week. In het voorjaar van 2016 bekijkt ze of de aangepaste berekening werkt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.