"Geld overheidsvoorlichters naar regionale media"

DEN HAAG - Er moet 10 miljoen euro worden geïnvesteerd in de regionale media. Dat geld moet weggehaald worden bij de voorlichtingsapparaten van het Rijk. De SP deed dit voorstel donderdagavond tijdens het mediadebat in de Tweede Kamer.
"Wij hebben grote zorgen over de regionale nieuwsvoorziening", zei Kamerlid Jasper van Dijk. "We zien al jaren een proces van verschraling, vooral bij de kranten. Een kerntaak van de democratie wordt zo verwaarloosd, namelijk de controle op de macht."

PROPAGANDA

"Intussen zien we een massale toename van het aantal voorlichters en communicatiemedewerkers. De verhouding journalist - voorlichter zou inmiddels één op drie zijn", stelt Van Dijk. "Inwoners krijgen dus steeds meer propaganda voorgeschoteld in plaats van onafhankelijke nieuwsvoorziening. En dat terwijl de taken van lokale overheden alleen maar toenemen", waarschuwt het Kamerlid.
GroenLinks verwacht dat de opgelegde efficiency-bezuinigingen van 17 miljoen euro niet haalbaar zijn, zonder die controlerende taak van de regionale omroepen in gevaar te brengen. De partij vraagt of de bezuiniging kan worden geschrapt.

DUNBEVOLKT

D66 vroeg tijdens het mediadebat aandacht voor journalistiek "dunbevolkte" gebieden zoals Friesland, Drenthe en Zeeland. De partij vindt dat de regionale journalistiek daar een handje geholpen moet worden. Ook de ChristenUnie maakt zich daar zorgen over.
Het CDA juicht de samenwerking van de regionale omroepen toe, maar wil dat er voldoende aandacht is voor autonomie. Volgens de christendemocraten moet dat zelfs in de wet worden vastgelegd, om te voorkomen dat de regionale publieke omroep wordt opgeslokt door 'Hilversum'.
Staatssecretaris Sander Dekker gaf in het mediadebat aan dat hij een groot deel van de vragen over de regionale omroepen schriftelijk wil beantwoorden en begin 2016 in een vervolgdebat wil meenemen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.