Nijntje-beeld brengt ton op, oma Nijn blijft in Utrecht

Equilibrio Iconico van Joseph Klibansky
Equilibrio Iconico van Joseph Klibansky © miffyartparade.com
UTRECHT - Een van de Utrechtse Nijntje-beelden heeft een ton opgebracht op de veiling in het Rijksmuseum. Het gaat om de sculptuur Equilibrio Iconico van Joseph Klibansky.
Het beeld staat volgens de kunstenaar voor "de balans tussen carrière, gezinsleven en jeugd". "Nijntje is voor mij een icoon van speelsheid en van de jeugd. Deze ontastbare begrippen, die zo belangrijk zijn, worden hier als een delicate balans tentoongesteld om de kijker te laten reflecteren op zijn of haar verhouding tot deze vraagstukken", aldus Klibansky. De koper van het beeld is nog onbekend.

OMA NIJN

Oma Nijn blijft in Utrecht. Het grote beeld van het konijn is door fans gekocht. Oma Nijn was deze zomer met tientallen andere Nijntje-beelden op straat te bewonderen.
Om het beeld voor de stad te behouden werd met crowdfunding geld opgehaald. Ook de gemeente deed een flinke gift. Daarmee kwam het totale budget op achtduizend euro. Het nieuwe huis voor Oma Nijn wordt de bibliotheek in Utrecht.

VIJF

Volgens het AD blijven er in totaal vijf Nijntjes in de stad. Zo zou het Centraal Museum hebben meegeboden voor twee beelden. Ook Corio zou een beeld aangeschaft hebben, schrijft de krant. Dat geldt ook voor een groep horecaondernemers rondom de Mariaplaats.
De opbrengst van de veiling gaat naar Unicef. Het totaalbedrag is nog niet bekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.