RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Geen extra celstraf voor omstreden natuurgenezeres uit Kockengen

1/2
KOCKENGEN -

Natuurgenezeres Sara Glatt uit Kockengen hoeft niet meer de cel in. Dat heeft het Gerechtshof in Arnhem bepaald. De vrouw behandelde tussen 2006 en 2011 ongeveer 780 mensen met het Afrikaanse plantenextract ibogaÔne, dat een wondermiddel tegen verslaving zou zijn. Maar die stof kan ook hallucinaties veroorzaken.

Het Gerechtshof komt net als de rechtbank tot 141 dagen celstraf en die tijd heeft ze al uitgezeten in voorarrest. Wel voegt het Hof een voorwaardelijke straf van een maand toe. Ook moet ze ruim een half miljoen euro terugbetalen, dat ze met haar werk verdiende.

Zij is niet zorgzaam geweest en ze heeft gezondheidsschade in de vorm van hartritmestoornissen veroorzaakt bij een Belg, concludeert het Gerechtshof in Arnhem. De Belg kreeg een hartaanval na gebruik van het het middel en werd daarna kreupel en bijna blind. "De straf moet een waarschuwing voor de vrouw zijn om zich niet opnieuw strafbaar te gedragen", zegt Persraadsheer Roessingh-Bakels van het Gerechtshof.


DOODGEREDEN

De rechtbank achtte Glatt er in 2014 verantwoordelijk voor dat ze een man in hulpeloze toestand had achtergelaten in een hotel in Breukelen. De man uit Zwitserland liep daarna in verwarde toestand de A2 op en werd doodgereden door een vrachtwagen. De rechtbank achtte niet bewezen dat hij nog onder invloed was en sprak van een noodlottig ongeluk.

Ook overleed een cliŽnt in bad bij de vrouw en sprong een andere cliŽnt van een parkeerdek in Schiphol waardoor hij fracturen opliep. Maar dat vond de rechtbank allemaal niet aantoonbaar het gevolg van de behandeling of de schuld van de vrouw.


GEVANGENISSTRAF

De straf van het Gerechtshof is lager uitgevallen dan de eis van het Openbaar Ministerie. Het OM eiste een gevangenisstraf van 35 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Ook vond het OM dat ze 840.000 euro zou moeten terugbetalen, geld dat ze heeft verdiend met criminele activiteiten.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -