Van Zanen: Gemeenten niet meer verrast door komst noodopvang

DEN HAAG/PROVINCIE UTRECHT - Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht zegt dat gemeenten niet meer verrast zullen worden met een aankondiging dat er op korte termijn asielzoekers naar een stad of dorp komen. Dat zei de voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten na afloop van topoverleg met het kabinet.
"We gaan schouder aan schouder het probleem te lijf," aldus Van Zanen. De gemeenten krijgen ook extra geld, zo is afgesproken. Hoeveel zal dit najaar blijken. Verder wordt gekeken naar huisvesting in semipermanente woningen, en in leegstaande kantoren en andere gebouwen van het Rijk.
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff was ook bij het overleg aanwezig. Hij zei na afloop dat gemeenten de komende zes maanden proberen om woningen aan te bieden aan 10.000 asielzoekers die al een verblijfsstatus hebben, maar nog in asielzoekerscentra zitten.
De provincies vertelden na afloop dat er gestreefd wordt naar meer tijdelijke noodopvangcentra, zodat er een eind komt aan het gesleep met vluchtelingen. Zo verhuisden er deze week nog asielzoekers van een noodopvang in Veenendaal naar een vergelijkbare locatie in Baarn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.