Woerden kibbelt: Koeienmarkt of Koeiemart?

WOERDEN - Is het nu 'Koeienmarkt' of 'Koeiemart'? In Woerden is momenteel een verwoede discussie gaande over de spelling van het jaarlijkse evenement.
De gemeente heeft posters laten drukken waarop 'Koeienmarkt' te lezen is, maar volgens nachtwethouder Martin Damen is het toch echt 'Koeiemart'. Zijn missie is het om elke poster die in de stad hangt te voorzien van de juiste spelling.
Damen: "Je spreekt de 'k' niet uit van 'markt' en de 'n' niet uit van 'koeien'. 'Koeiemart' is immaterieel cultureel erfgoed. Die dag mag er plat Woerdens gepraat worden. Het is een mix van Utrechts, Amsterdams, Rotterdams en er zit ook nog wat Brabants in."

BELEVING

Ook stadshistoricus Lex Albers geeft de voorkeur aan 'koeiemart'. "Het sluit aan bij de beleving van de bevolking. Als de gemeente vindt dat ze de officiële spelling moeten hanteren, dan kan ze het oplossen door de letters tussen aanhalingstekens te zetten."
Kitty Kusters van Woerden Marketing denk daar anders over. "Brengen we de poster voor de bezoeker of voor de bewoner? Is het voor de bewoner, dan noemen we het 'koeiemart'. In dit geval doen we het voor de bezoeker en dan is het 'koeienmarkt'.
Wie nu gelijk heeft, is nog niet duidelijk. Eén ding is in ieder geval wél zeker: op 21 oktober is het loeigezellig in Woerden.

In Woerden lopen de meningen over de juiste spelling van de koeie(n)mar(k)t uiteen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.