Montfoorts bedrijf: vluchtelingenhuizen snel gebouwd

MONTFOORT - Semi-permanente woningen kunnen binnen een paar weken in een gemeente staan. Dat zegt directeur Harry van Zandwijk van het bedrijf Jan Snel uit Montfoort, een van de specialisten in flexibel bouwen. De bouwer staat te popelen om aan de slag te gaan maar het wachten is volgens hem op groen licht van de gemeenten.
"Huizen kunnen we neerzetten, maar dan moet er wel grond beschikbaar komen. De overheid moet minder praten en meer doen. Er moeten contracten gesloten worden met de gemeenten en dan staan de huizen er zo'', aldus Van Zandwijk van bouwer Jan Snel.
Semi-permanente woningen worden genoemd als oplossing om het woningaanbod in gemeenten uit te breiden vanwege de komst van asielzoekers. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (asielzaken) wil de komende zes maanden 10.000 vluchtelingen vanuit de azc's in diverse gemeenten naar een woning door laten stromen.

ERVARING

Het bedrijf van Van Zandwijk levert al woonruimtes voor het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (CAO) en heeft dus ervaring met de snelle huisvesting voor asielzoekers. Binnen negen maanden bouwde het bedrijf ook 520 studentenwoningen in Amsterdam.
De semi-permanente woningen kunnen worden gemaakt via prefab. Dat is een manier van bouwen waarbij de onderdelen van tevoren pasklaar gefabriceerd zijn in de fabriek. Op de bouwplaats zelf worden deze onderdelen in elkaar gezet. Een huis kan binnen een aantal weken klaar zijn.
Het zijn complete woningen met een keuken, woonkamer en slaapkamers. "De woningen voldoen aan alle eisen. Ze worden gemaakt in onze fabrieken in Montfoort en Hulst en als we er meer nodig hebben dan laten we ze verschepen uit het buitenland. We hoeven de huizen dan alleen maar neer te zetten en te schakelen", zegt Van Zandwijk.
"Het kan heel snel gaan", zegt de directeur,"Maar dan moeten we wel eerst toestemming hebben om te bouwen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.