Crisisteam actief tijdens Pegida-demonstratie Utrecht

UTRECHT - Utrecht is voorbereid op de demonstraties van Pegida en de Internationale Socialisten aanstaande zondag. Zo wordt de Staf grootschalig en bijzonder optreden (SGBO) ingezet. Dat betekent dat er veel politie op de been zal zijn en burgemeester Van Zanen samen met politiechef Miriam Barendse en hoofdofficier Johan Bac een crisisteam vormt om snel in te kunnen grijpen.
Demonstranten van Pegida eisen zondag onder meer sluiting van Islamscholen en moskeeën. De uit Duitsland afkomstige organisatie is tegen de komst van vluchtelingen uit onder meer Syrië, die deels moslim zijn. Volgens de organisatie is het protest breder dan de islamdiscussie en gaat het om meer onderwerpen die veel burgers dwarszitten.
In Duitsland leiden Pegida-demonstraties vaak tot spanningen geleid, maar loopt het zelden uit de hand. Er zijn signalen dat zondag de harde kern van FC Utrechtsupporters zich bij de demonstratie wil aansluiten en ook een rechtse organisatie uit Vlaanderen wil komen.
De organisatie roept op tot een vreedzaam protest en heeft op Facebook strenge regels gesteld voor deelname. Zo is gezichtsbedekkende kleding niet toegestaan. Ook symbolen van politieke organisaties zijn taboe. Pegida wilde een mars houden, maar mag alleen een manifestatie houden op de Vredenburg.

JANSKERKHOF

Inmiddels zijn zondag in Utrecht ook
aangekondigd. De Internationale Socialisten hebben toestemming om te demonstreren op het Janskerkhof. "Pegida schetst een beeld dat de islam en vluchtelingen verantwoordelijk houdt voor alle problemen en daar zijn wij het niet mee eens", zegt Auke den Otter van Internationale Socialisten.
Ook de tegenstanders van Pegida krijgen steun. Kerken zullen de klokken luiden en zetten hun deuren open. Minder vreedzaam is de oproep op Facebook van linkse groeperingen om te voorkomen dat Pegida-aanhangers Vredenburg bereiken. Zij willen zich zondag verzamelen in politiek cultureel centrum ACU in de Voorstraat.

GRONDRECHT

Burgemeester Van Zanen heeft ondanks de spanningen niet overwogen om de demonstraties te verbieden."Demonstreren is een grondrecht", zegt Van Zanen. Wel heeft hij maatregelen genomen."Het zijn tegenpolen en dan moet het wel ordentelijk verlopen, ook voor het winkelend publiek."
Beide groepen hadden een protestmars door de stad willen houden, maar dat heeft burgemeester Van Zanen verboden. Hij heeft uit voorzorg gezorgd voor veel politie en zal in het Stadskantoor met het crisisteam de situatie goed monitoren en eventueel ingrijpen, zegt hij tegen RTV Utrecht.

Van Zanen: Niet overwogen om de demonstraties te verbieden
Pegida en de Internationale Socialisten demonstreren in Utrecht
Verslaggever Rik Dogger over de geplande demonstraties van zondag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.