Noodopvang Woerden bestormd

© Woerden.TV
WOERDEN - In Woerden is vrijdagavond rond 22.30 uur een noodopvang voor vluchtelingen bestormd. Een groep mannen met bivakmutsen gooide vuurwerkbommen en eieren en duwde hekken omver. Elf mannen zijn aangehouden.
Dat bevestigde een politiewoordvoerder zaterdagochtend. Volgens haar hebben de belagers geprobeerd naar binnen te komen, maar is dat niet gelukt. Burgers hebben geholpen met de aanhoudingen.
Zo'n twintig mensen met bivakmutsen zouden naar sportcentrum Snellerpoort zijn gekomen, waar sinds woensdag 150 vluchtelingen worden opgevangen. Ze gooiden vuurwerkbommen en eieren en duwden hekken omver, zegt burgemeester Victor Molkenboer van Woerden.

SPANDOEK

Volgens de politie zijn de aangehouden mannen tussen de 19 en 30 jaar oud en afkomstig uit Montfoort, Harmelen, Lopik, Schoonhoven, Woerden en Utrecht. Molkenboer: "Er zijn wat signalen dat er een verband is met het
boven de A12 bij Harmelen." Zaterdag om 12.00 uur organiseert de gemeente een persconferentie op het gemeentehuis.
"Het is een zieke groep. Je kunt voor of tegen zijn, maar dit soort acties doe je niet", meent Molkenboer. De burgemeester zegt dat de vluchtelingen erg zijn geschrokken van de knallen en emotioneel reageerden. "De meesten komen uit een oorlogsgebied. De knallen geven een traumatische ervaring."

DOODSANGST

Door de onrust wilden enkele vluchtelingen vertrekken uit Woerden. Burgemeester Molkenboer en tolken wisten de groep te kalmeren. Mensen die tijdens de bestorming in de hal waren, omschreven doodsangst in de ogen van de vluchtelingen. "Bij sommige jongens kon je de angst in de ogen lezen", zegt een van de getuigen tegen Woerden.TV.
Zaterdagochtend waren er geen agenten te zien rond het sportcomplex. Wel zijn er wat particuliere beveiligers en mensen van de dienst handhaving. De ingang van de sportzaal is afgeschermd, niemand mag naar binnen en verder hangen er politielinten. Ook is er een mobiele camera-opstelling geplaatst.
Wie naar de naastgelegen voetbalclub wil, mag het complex nog wel in via een bruggetje.

Mannen met bivakmutsen bestormden vrijdagavond de opvang in Woerden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.