Politici reageren fel na bestorming Woerden

WOERDEN - De daders van de bestorming van een tijdelijke opvang voor vluchtelingen in Woerden moeten hard worden aangepakt. Dat is de reactie van een meerderheid van de Tweede Kamer zaterdag. Ongeveer twintig man met bivakmutsen op gooiden met vuurwerkbommen en probeerden hekken omver te trekken.
Premier Mark Rutte vindt de bestorming ontoelaatbaar. "Vluchtelingen en medewerkers moeten zich veilig weten. Van mensen blijf je af. Degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn moeten hard worden aangepakt", aldus de premier. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken spreekt in het radioprogramma Kamerbreed van "tuig van de richel".
De bestorming is volgens de bewindsman niet het gevolg van een gebrek aan regie. Dat verwijt maakt de burgemeester van Woerden. "Het lokaal bestuur heeft juist in Woerden laten zien dat het zijn mannetje staat", reageert Plasterk. Plasterk heeft zaterdagmorgen net als premier Mark Rutte contact gehad met de burgemeester van Woerden.

ONAANVAARDBAAR

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van asielzaken is geschrokken van het incident. "Dit zijn trieste taferelen. Zulk geweld is onaanvaardbaar. Daders moeten hard worden aangepakt. Vluchtelingen en omwonenden moeten veilig zijn."
"Schokkend! Gevaarlijke idioten, je kunt voor of tegen zijn maar dit is onacceptabel. Pak daders keihard aan", twitterde Attje Kuiken die voor de PvdA in de Tweede Kamer woordvoerder asielzaken is. In soortgelijke woorden liet haar collega Sjoerd Sjoerdsma van D66 zich uit op hetzelfde medium: "Voor mensen die vuurwerk gooien op de noodopvang van asielzoekers bestaat maar één woord: tuig. Stevig aanpakken!".

ONTOELAATBAAR

Volgens VVD'er Malik Azmani is het "ontoelaatbaar" wat in Woerden is gebeurd. "De daders moeten zo snel mogelijk worden opgepakt en berecht. Iedereen heeft recht op een mening, maar er is geen

rechtvaardiging voor dit gedrag." Geert Wilders van de PVV liet eenzelfde geluid horen via Twitter:

"Daders hard aanpakken. Verzet ja, maar nooit met geweld!"
"Een beschamende actie" noemt Linda Voortman van GroenLinks de gebeurtenis. "De daders moeten worden bestraft. Aan ons als politici om de spanningen in het land niet verder te laten oplopen
maar juist eerlijk te zijn en met goede oplossingen te komen."

AGRESSIE

Het Nederlandse Rode Kruis reageerde zaterdag uitermate ontstemd over de bestorming van de sporthal vrijdagavond. "Een veilige haven mag nooit doelwit zijn van agressie. We zijn geschokt van bestorming in Woerden waar ook onze vrijwilligers 24/7 zijn'', reageerde de organisatie op Twitter.
Bij de bestorming zijn elf mensen aangehouden. De gemeente Woerden heeft inmiddels extra veiligheidsmaatregelen genomen. Rond de sporthal komt onder meer permanent politietoezicht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.