Utrecht klaar voor manifestatie Pegida en socialisten

UTRECHT - De anti-islambeweging Pegida houdt vandaag voor het eerst een demonstratie in Nederland. De organisatie voert actie in het centrum van Utrecht tegen de komst van vluchtelingen en wil onder meer dat moskeeën en islamscholen dichtgaan. De Internationale Socialisten houden een tegendemonstratie.
Omdat de gemeente geen risico wil nemen, heeft Utrecht besloten het Beatrixgebouw extra te beveiligen. Daar worden op de zevende verdieping vijfhonderd vluchtelingen opgevangen. De politie wil niet zeggen om wat voor veiligheidsmaatregelen het precies gaat.

CRISISTEAM

Vrijdag liet de gemeente al weten dat tijdens de
zondag de Staf grootschalig en bijzonder optreden (SGBO)zijn ingezet. Dat betekent dat er veel politie op de been zal zijn en burgemeester Van Zanen samen met politiechef Miriam Barendse en hoofdofficier Johan Bac een crisisteam vormt om snel in te kunnen grijpen.
Demonstranten van Pegida eisen zondag onder meer sluiting van Islamscholen en moskeeën. De uit Duitsland afkomstige organisatie is tegen de komst van vluchtelingen uit onder meer Syrië, die deels moslim zijn. Er zijn signalen dat zondag de harde kern van FC Utrechtsupporters zich bij de demonstratie wil aansluiten. Pegida wilde een mars houden, maar mag alleen om 14.00 uur een manifestatie houden op het Vredenburg.

NOODKLOK

Inmiddels zijn zondag in Utrecht ook tegendemonstraties aangekondigd. De Internationale Socialisten demonstreren om 13.00 uur op het Janskerkhof. Kerken zullen de klokken luiden en zetten hun deuren open. Minder vreedzaam is de oproep op Facebook van linkse groeperingen om te voorkomen dat Pegida-aanhangers Vredenburg bereiken. Zij willen zich zondag verzamelen in politiek cultureel centrum ACU in de Voorstraat.
Het COA ziet geen reden om de beveiliging in de asielzoekerscentra aan te scherpen na de aanval vrijdagavond op de crisisopvang in Woerden. "Op de azc's is al zeven dagen in de week en 24 uur per dag beveiliging aanwezig'', zegt een woordvoerder.

SPECULATIES

Een groep van 20 mannen bestormde de sporthal met vuurwerk en eieren. Er wordt veel gespeculeerd over wie de daders zijn. Genoemd wordt onder meer
. Zij verzetten zich tegen de eventuele komst van vluchtelingen naar hun gemeente. Ze distantiëren zich van deze actie in Woerden. "We steunen verzet tegen de komst van vluchtelingen, mits dit geweldloos gebeurt", zegt een woordvoerder van de club.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.