Zes demonstranten voor rechter, politie bekijkt camerabeelden

UTRECHT - Negen van de tien demonstranten die zondag zijn aangehouden in Utrecht zijn weer vrij. Zes arrestanten zijn gedagvaard, twee zaken zijn geseponeerd en naar twee zaken wordt nader onderzoek gedaan. Dat meldt het Openbaar Ministerie.
Anti-islambeweging Pegida Nederland demonstreerde zondagmiddag op het Vredenburg. Er ontstond een confrontatie met tegendemonstranten. De politie herstelde de orde waarbij het Vredenburg enige tijd werd afgesloten.

POLITIERECHTER

Bij de ongeregeldheden verrichtte de politie tien aanhoudingen. Van twee verdachten is de zaak geseponeerd wegens onvoldoende bewijs of omdat het geschil onderling is opgelost. Zes demonstranten moeten in december voor de politierechter verschijnen. Zij worden verdacht van diverse feiten zoals belediging, verstoring van de betoging, verzet bij de aanhouding, het niet voldoen aan een vordering van de politie, vernieling van een fiets en geweld tegen een paard.

CAMERABEELDEN

In de zaken tegen twee verdachten heeft de officier van justitie opdracht gegeven nader onderzoek te doen. Een van hen zit nog in verzekering. De politie is op zoek naar de slachtoffers zodat zij aangifte kunnen doen. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar mogelijke strafbare feiten door een aantal andere personen aan de hand van de beschikbare camerabeelden.
Ook de toespraak van een van de sprekers tijdens de Pegida-demonstratie wordt door specialisten van het OM onderzocht op strafbare feiten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.