RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

"Pegida Nederland vooral Duits"

UTRECHT -

De Nederlandse tak van Pegida staat onder grote invloed van de Duitse moederbeweging, die (vertaald) luistert naar de naam Europese Patriotten tegen de islamisering van het avondland. Dat stelt onderzoeker Willem Wagenaar van de Anne Frank Stichting.

Een deel van de circa driehonderd aanwezigen op de Pegida-demonstratie zondag in Utrecht was afkomstig uit Duitsland. Ook de faciliteiten zoals geluid en podia werden grotendeels door Duitse Pegida-aanhangers geregeld, aldus Wagenaar. Hij bekeek zondag in het centrum van Utrecht wie er protesteerden tegen de instroom van vluchtelingen uit onder meer SyriŽ.


DUITSE MANIFESTATIE

De kenner van extreemrechtse groeperingen zegt "het gevoel te hebben gehad een Duitse manifestatie te bezoeken". Daarin had volgens hem Edwin Wagensveld, een in Duitsland woonachtige voorman van Pegida, met een groepje medestanders een groot aandeel. Deze man, ook bekend onder de schuilnamen Ed der Hollšnder en Ed Utrecht, was vorig jaar ťťn van de initiatiefnemers van Pegida bij onze oosterburen.


BEKENDEN

De onderzoeker constateert dat hij veel bekenden zag uit extreemrechtse kring. Het gaat Wagenaar onder meer om aanhangers van Identitair Verzet, Pro Patria, Voorpost, de Nederlandse Volksunie en een groep supporters van FC Utrecht. "Eigenlijk de vaste individuen die je altijd ziet." Tussen die groepen door waren ook gewone huismoeders en oprecht verontruste burgers aanwezig, aldus de onderzoeker.


PEGIDA IN NEDERLAND

Volgens Wagenaar probeert Pegida al langer vaste voet aan de grond te krijgen in Nederland. Sinds eind 2014 worden daartoe pogingen ondernomen. Aanvankelijk was het Raffie Chohan die in mei van dit jaar met haar Dutch Defense League (DDL) een eerste manifestatie hield in Rotterdam. Daar was ook de Duitse Pegida-voorvrouw Melanie Dittmer als spreker aanwezig. "Maar die bijeenkomst was met hooguit dertig aanhangers een doodgeboren kindje", aldus Wagenaar.


CHOHAN

PVV-aanhangster Chohan en haar partner Maarten Hoekwater (Trots op Nederland) vormen volgens hem het Nederlandse gezicht van Pegida. Chohan zei in augustus in Elsevier afkomstig te zijn uit IndonesiŽ en een Pakistaans-islamitische vader te hebben. "Ik heb in mijn jeugd zelf ondervonden hoe het is als moslims jou hun waarden opdringen." De anti-islamitische toespraken van Chohan en anderen op de Pegida-manifestatie worden door het Openbaar Ministerie
onderzocht op strafbare uitlatingen.

Volgens Wagenaar heeft Pegida in Utrecht vooralsnog geen proeve van bekwaamheid afgelegd. Maar hij zegt de aankondiging van Edwin Wagensveld dat Pegida over drie weken terug is in Nederland, serieus te nemen.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -