Pegida: nieuwe demonstratie waarschijnlijk 8 november

De Pegida-demonstratie van zondag.
De Pegida-demonstratie van zondag. © ANP
UTRECHT - Het is 95 procent zeker dat Pegida Nederland zondag 8 november weer gaat demonstreren in Utrecht. Dat zegt Edwin Wagensveld, woordvoerder van de anti-islambeweging, tegen RTV Utrecht.
Het is ook mogelijk dat het een week eerder wordt, zondag 1 november, aldus Wagensveld. Dat hangt nog af van een overleg dat maandag plaatsvindt.
Zondag was de eerste Pegida-demonstratie in Nederland. Die werd gehouden op het Vredenburg. De betogers raakten meerdere keren slaags met deelnemers van een socialistische tegendemonstratie. In totaal werden tien actievoerders aangehouden.

OMZET

Winkels rond het plein sloten hun deuren tijdens de demonstratie. "Je schrikt, het is een hoop stennis. We deden de luiken naar beneden om af te wachten wat er zou gebeuren", zegt Alwin Kolb, bedrijfsleider van snackbar Manneken Pis. Op nog een onrustige dag zitten de meeste ondernemers niet te wachten. Volgens Kolb is de snackbar aan het Vredenburg omzet misgelopen. "Het was rond lunchtijd, dus een kleine 25 procent omzet heeft het ons zeker gekost."
Burgemeester Van Zanen verbood zondag een protestmars door de stad. Zowel de Pegida-betogers als de deelnemers aan het tegenprotest moesten op één plek blijven staan. De socialisten moesten op het Janskerkhof staan. Toch probeerden zij naar het Vredenburg te komen en bij de Pegida-demonstranten te geraken.

MENINGSUITING

"Als je per ongeluk van niks weet en je bent aan het winkelen, dan kan ik me voorstellen dat je enorm van de demonstratie baalt", zegt Van Zanen. Toch zal de burgemeester een volgende demonstratie van Pegida niet tegenhouden, want het recht op vrijheid op meningsuiting is volgens hem groot. "De inzet van beveiliging van zondag was erop gericht om de demonstraties mogelijk te maken. Als ik een kennisgeving krijg voor een volgende demonstratie, dan zal ik daar op reageren."
Ook de politieke partijen in de gemeente laten aan RTV Utrecht weten dat ze de boodschap van Pegida niet steunen, maar dat ze een vervolgdemonstratie vanwege de vrijheid van meningsuiting tolereren.

De eerste Pegida-demonstratie in Nederland vond zondag plaats in Utrecht.
Verslaggever Peter Huting vanaf het Vredenburg over de demonstraties.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.