Openbaar vervoer in Utrecht staakt donderdagochtend

UTRECHT - Het stadsvervoer in Utrecht en Amsterdam gaat donderdagochtend plat. Vanaf het begin van de dienstregeling rond 5.00 uur tot 08.30 uur rijden er in beide steden geen bussen, trams en metro's. Dat maakte vakbond FNV maandag bekend.
De actie is een protest tegen de loonafspraak die het kabinet heeft gemaakt met drie kleinere bonden voor overheidspersoneel. "Deze werknemers zijn woedend. Door de loondeal voor overheidspersoneel wordt 15 procent van hun pensioenopbouw afgehaald. Je kunt op je vingers natellen dat dit gevolgen heeft voor de toekomst", zegt FNV-vicevoorzitter Ruud Kuin.

LOONAKKOORD

Het loonakkoord werd in juli gesloten. FNV, de grootste vakbond, stemde er niet mee. Een deel van de afgesproken loonsverhoging voor 600.000 ambtenaren wordt betaald uit de pot van pensioenfonds ABP. Volgens FNV raakt dat de pensioenen van 2,8 miljoen deelnemers van het ambtenarenfonds.
FNV verloor onlangs een kort geding dat het had aangespannen tegen de Staat en de drie betrokken vakcentrales om de loondeal ongeldig te laten verklaren. De vakbond ging in hogerberoep. Dat dient donderdag bij het gerechtshof in Den Haag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.