Nabestaande Ploeg hoopt op feiten bij presentatie onderzoek MH17

MAARSSEN - Dinsdag presenteert de Onderzoeksraad voor Veiligheid de uitkomst van het onderzoek naar de oorzaak van de MH17-ramp in Oekraïne. Nabestaanden van de slachtoffers zitten tot op heden met veel vragen. Piet Ploeg uit Maarssen is een van hen, hij verloor zijn broer, schoonzus en neef bij de ramp.
Alle 298 inzittenden van het vliegtuig kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. De ramp heeft grote impact gehad op Nederland en op de provincie Utrecht. Alex Ploeg, de broer van Piet Ploeg, is één van de twee slachtoffers die nog niet is geïdentificeerd.

WACHTEN

De familie wacht nog steeds op het moment dat er stoffelijke resten van Alex Ploeg worden gevonden. Piet Ploeg: "We wachten op de identificatie. Mijn schoonzus en neef werden in augustus en september geïdentificeerd. Over mijn broer hebben we tot op de dag van vandaag nog niets gehoord. Dan blijf je maar wachten."
Sinds de crash zijn er verschillende onderzoeken geweest naar de ramp. Een aantal daarvan wordt dinsdag gepresenteerd. Nabestaanden willen weten wat zich in de lucht heeft afgespeeld, vertelt Ploeg. "In je hoofd vormen zich beelden van wat je leest, bijvoorbeeld van een BUK-raket die ontploft is. We weten dat het vliegtuig is neergehaald, maar je wilt gewoon feitelijk weten wat er is gebeurd. Hoewel, aan de andere kant wil je het juist niet weten."

GELIEFDEN

Tijdens de presentatie van het onderzoek komt onder andere aan bod of de inzittenden iets hebben gemerkt van de ramp. Ploeg: "Dat is een vraag die nabestaanden al snel hebben gesteld. Hebben onze geliefden enige weet gehad van wat er is gebeurd?"
Piet Ploeg en zijn familie hopen ooit het telefoontje te ontvangen dat Alex Ploeg is geïdentificeerd. "Het is belangrijk om te weten wat zich precies heeft afgespeeld. Deskundigen zeggen dat het belangrijk is voor de verwerking. Maar hoe belangrijk, dat weet ik niet. Over een jaar kan ik het vertellen."

Piet Ploeg over de vragen waar hij en zijn familie mee kampen sinds de MH17-crash.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.