Volksverhuizing Utrechtse muizen door bouwput

UTRECHT - Muizen winnen steeds meer terrein in Utrecht door de vele bouwwerkzaamheden in de stad. Dat laten verschillende muizenbestrijders weten aan RTV Utrecht.
Steeds meer Utrechters hebben last van muizen en niet alleen in binnenstad. "We hebben genoeg te doen hier in Utrecht", zegt verdelger Jeroen van Beek. "De muizen verspreiden zich hier snel, met name door de verbouwing van Hoog Catharijne en de werkzaamheden in het stationsgebied."
"Hun woonplaatsen worden gesloopt en daarom zoeken ze een rustig plaatsje om verder te gaan met hun leven", weet Van Beek. De diertjes hebben volgens kenners drie dingen even hard nodig om zich te vermenigvuldigen: een schuilplaats, voedsel en warmte.

STUDENTENHUIS

In een studentenhuis aan de Oudegracht weten ze alles af van muizenoverlast. "Af en toe zitten ze gewoon op de bank. Ze zijn echt heel brutaal. Als je geluid maakt, gaan ze niet eens weg. Ik denk dat er stiekem toch wat eten in de woonkamer ligt. We proberen het schoon te houden en waarschuwen elkaar om het eten weg te halen, maar ze komen toch", zegt een bewoonster.
Het systeemplafond in het studentenhuis werkt ook niet mee. Dat is een broedplaats voor de muizen. "Je ziet dat er nestjes op die plafondplaten zitten, gigantische hoeveelheden muizenkeutels of dode muizen. Ze hebben het goed naar hun zin daarboven", aldus Van Beek.

PLAAG

Het Kennis- en adviescentrum Dierplagen (KAD) kan niet exact zeggen wanneer er sprake is van een 'plaag'. Het is een perceptie die bij iedereen anders is. De bestrijding van muizen is betrekkelijk eenvoudig, zegt Nico Vonk van het KAD. Vaak kan al een hoop voorkomen worden als er gewoon geen voedsel rondslingert en de woning goed dicht is.
De gemeente Utrecht en het KAD hebben onlangs gesproken over ratten- en muizenbestrijding in de stad en vooral over publieksvoorlichting. Er komt binnenkort ook een landelijk rattenmeldpunt.

Verslaggever Rik Dogger in studentenhuis (live 1)
Verslaggever Rik Dogger in studentenhuis (live 2)
Muizenplaag in de Utrechtse binnenstad

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.