Utrecht neemt afscheid van Zwarte Piet

UTRECHT - De schoorsteenpiet doet dit jaar zijn intrede in Utrecht. Vijf steden, waaronder Utrecht, hebben aangekondigd dat Sinterklaas in de toekomst niet langer vergezeld wordt van egaal zwarte of bruine pieten. In voorgaande jaren verloor de traditionele Zwarte Piet al zijn kroeshaar, rode lippen en gouden oorbellen.
De pieten die dit jaar naar Utrecht, Amsterdam, Maastricht, Den Haag en Meppel komen hebben roetvegen op het gezicht in plaats van een dekkende laag schmink. Hun kostuums veranderen verder niet. De organiserende comités houden naar eigen zeggen rekening met de gevoeligheden rond het uiterlijk van Zwarte Piet.

TRADITIE

De organisatoren van de vijf intochten melden in een gezamenlijke verklaring dat met de geleidelijke aanpassing de traditie en het aloude Sinterklaasverhaal overeind blijven. De piet met roetvegen is in lijn met wat kinderen al jaren horen: hij komt door de schoorsteen en is niet zwart als roet, maar zwart ván roet. De schoorsteenpiet zal de komende jaren in de vijf betrokken steden steeds meer het beeld bepalen.
Vorig jaar zagen ruim 2,3 miljoen tv-kijkers hoe Sinterklaas in Gouda aankwam. Hij had toen onder meer witte pieten, clownspieten, kaaspieten en stroopwafelpieten bij zich. Intussen protesteerden verderop in de stad voor- en tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet. De politie hield zeker zestig demonstranten aan. In Utrecht nam de goedheiligman naast kleurrijke pieten vorig jaar ook Tourpieten mee, vanwege de start van de Tour de France.

MEPPEL

Dit jaar legt de stoomboot van Sinterklaas op 14 november aan in Meppel. De volgende dag zet de Sint voet aan wal in Utrecht. Hij vaart eerst door de Oudegracht en gaat daarna vanaf de Weerdsluis in een optocht door de binnenstad naar het Domplein.

Joop Kools over de stadsdialoog over Zwarte Piet
Verslaggever Anita Nederlof over de schoorsteenpieten in Utrecht.
Utrecht voert de schoorsteenpiet in

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.