Wisselende reacties op nieuwe schoorsteenpiet

UTRECHT - In Utrecht lopen de meningen over 'Zwarte-Piet-nieuwe-stijl' uiteen. Dinsdag werd bekend dat de traditionele Zwarte Piet minder te zien zal zijn tijdens de volgende intocht van Sinterklaas. Hij wordt meer en meer vervangen door een schoorsteenpiet met zwarte vegen en zonder rode lippen en kroeshaar.
Utrechters hebben in vier zogenoemde stadsdialogen gesproken over de toekomst van Zwarte Piet. Joop Kools van Utrecht in Dialoog zegt dat de reacties daarin wisselend waren. Er is volgens Kools een groep die heel blij is met de gekozen oplossing.
Ook zijn er mensen die het nog lang niet ver genoeg vinden gaan of juist erg teleurgesteld zijn dat zwarte piet langzaam maar zeker verdwijnt bij de intocht.

FACEBOOK

Op de Facebook-pagina van RTV Utrecht kwamen veel reacties binnen op het nieuws. De meeste mensen die hun mening geven zijn niet blij met het einde van de traditionele Piet. "Een paar zeurende droeftoeters hebben het voor elkaar. Geen Zwarte Pieten meer", schrijft Arno Hoonakker.
Maar er zijn ook positieve reacties op schoorsteenpiet. "Prima oplossing!", schrijft Liesbeth Jansen-van Tellingen. "Een kind dat in Sinterklaas gelooft alles, dus ook de roetpiet."

ANDERE STEDEN

Utrecht is niet de enige stad die langzamerhand afscheid neemt van Zwarte Piet. Ook Amsterdam, Den Haag, Maastricht en Meppel, waar de Sint aankomt dit jaar, gaan over op de schoorsteenpiet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.