Hakenkruis op gedenkteken WO II Eemnes

EEMNES - Op een gedenkteken in de Eemnesser polder is een hakenkruis gekrast. Ook zitten er gaten in het bord. Het bord herinnert aan bemanningsleden van een vliegtuig die tijdens de Tweede Wereldoorlog op een missie zijn verongelukt. Verslaggever Marc van Rossum zegt dat ook verkeersborden in de omgeving zijn beschoten en voorzien van een hakenkruis.
De politie onderzoekt wie verantwoordelijk is voor de vernielingen. Agenten vermoeden dat op het gedenkteken is gevuurd met een luchtbuks. Van Rossum vond een kogeltje in een verkeersbord dat in de buurt van het gedenkteken staat.
Het is niet duidelijk of het een gerichte actie is en wanneer de vernielingen zijn aangebracht. De politie gaat met inwoners van de polder praten en hoopt dat getuigen zich melden.
Het bord op de kruising van de Anna Louwenweg met de Zuid Ervenweg werd op 17 juli onthuld door burgemeester Roland van Benthem. Op het informatiebord staat het verhaal van de bemanning van de Avro Lancaster. Van de 7-koppige bemanning kon één lid zijn leven redden door vlak voor de crash uit het toestel te springen. De andere zes kwamen om.
Het relaas van de enige overlevende, Eddy Kryskow, is in 1987 opgetekend door Jaap van der Woude in het boek Vrijheidsmonument Eemnes.

Gedenkteken beschoten en bekrast

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.