Qbuzz tegen rechter: Staking OV onnodig

UTRECHT - Qbuzz heeft tegen de rechter gezegd dat de aangekondigde staking in het Utrechtse openbaar vervoer onnodig is. Het bedrijf achter U-OV eist in een kort geding dat de actie op donderdagochtend wordt afgeblazen. Vakbond FNV wil het openbaar vervoer in Utrecht stilleggen voor betere arbeidsvoorwaarden. Eind van de middag volgt de uitspraak.
De actie is een protest tegen de loonafspraak die het kabinet heeft gemaakt met drie kleinere bonden voor overheidspersoneel. FNV zegt dat de pensioenen worden versoberd en dat daarom gestaakt mag worden.
Volgens de bond kan een collectieve staking alleen in zeer uitzonderlijke gevallen door de rechter worden verboden. Dat zou nu niet aan de orde zijn. De bond zegt dat de werkonderbreking maar een paar uur is en daarom niet maatschapppelijk ontwrichtend.
Qbuzz zegt dat de actie is gericht tegen de overheid, maar dat het vervoersbedrijf getroffen wordt. Bovendien komt de actie te vroeg, omdat er nog over de cao wordt gepraat, aldus Qbuzz. De vervoerder zegt de werkonderbreking zeer te betreuren, vooral omdat de actie meer dan 125.000 reizigers en vele scholen en bedrijven in en rond Utrecht raakt.

DIENSTREGELING

FNV kondigde maandag aan dat het stadsvervoer in Amsterdam en Utrecht donderdagochtend plat gaat. Vanaf het begin van de dienstregeling rond 05.00 uur tot 08.30 uur rijden er in beide steden geen bussen, trams en metro's.
De Amsterdamse stadsvervoerder GVB is niet in het geweer gekomen tegen de werkonderbreking. FNV heeft in dit geval het recht op collectieve actie en daarom respecteert het GVB de werkonderbreking, aldus het bedrijf. Wel zullen de veerponten over het IJ gewoon varen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.