Openbaar vervoer in Utrecht plat tijdens ochtendspits

UTRECHT - Het openbaar vervoer in Utrecht heeft donderdagochtend tot 8.30 uur stilgelegen. Vakbond FNV had medewerkers van tram-, bus- en metrobedrijven in Amsterdam en Utrecht opgeroepen te staken voor betere arbeidsvoorwaarden.
Ook de remise van busvervoerder Qbuzz in Utrecht bleef donderdagmorgen om 5.00 uur vol. Normaal vertrekken daar in de vroege morgen zo'n 180 bussen naar het vertrekpunt. Het bedrijf zou twee ton schade lijden door de staking. Qbuzz probeerde de werkonderbreking nog te verhinderen, maar de rechter stelde de vakbond in het gelijk.
Volgens de verkeersinformatiedienst VID pakten meer mensen de auto om naar hun werk te gaan, maar bleef extreme drukte uit. Wel zorgde een ongeluk bij knooppunt Lunetten voor lange files. Taxichauffeurs in Utrecht hadden een drukke ochtend, omdat veel treinreizigers hun weg per taxi vervolgden. Op het busstation bij Utrecht Centraal waren maar weinig gestrande reizigers te vinden.
De actie is een protest tegen het loonakkoord dat het kabinet van de zomer sloot met drie kleinere vakbonden. FNV wil dat het akkoord van tafel gaat omdat de afspraken nadelig zouden uitpakken voor de pensioenen van 2,8 miljoen deelnemers van het ambtenarenfonds. Een van de pijnpunten is dat de beloofde loonsverhoging voor rijksambtenaren wordt betaald uit de pensioenpot waar buschauffeurs ook aan meebetalen.

06.40u - Radio M Utrecht bij Qbuzz
08.10u - Radio M Utrecht op station Utrecht Centraal
Geen trams en bussen in de ochtendspits

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.