"Soest en Zeist zullen vluchtelingen warm welkom geven"

SOESTERBERG/ZEIST - Inwoners van Soest en Zeist zijn bereid om vluchtelingen te helpen en ze een warm welkom te geven. Dat is de indruk die burgemeester Koos Janssen heeft van de bewonersavond over de opvang in Kamp van Zeist.
De komende jaren krijgen zo'n 650 vluchtelingen een onderkomen op de grens van Soest en Zeist. De opvang wordt geregeld door Zeist, maar de ingang staat aan de kant van Soesterberg. De informatieavond werd dan ook druk bezocht door inwoners van het dorp.

OVERLEG

De burgemeester van Zeist had wat uit te leggen. Zeist kondigde de opvang aan zonder daarover overleg te voeren met alle betrokken partijen. Een Soesterberger zegt daarover: "We voelen ons een beetje in de zeik genomen door Zeist en door burgemeester Janssen. In Zeist zelf gebeurt bijna niets aan opvang, op 150 mensen in een tijdelijke opvang na dan."
De kritiek is niet nieuw. Eerder al reageerde het gemeentebestuur van Soest geïrriteerd op het eenzijdige besluit van de gemeente Zeist. Janssen begrijpt de kritiek, maar zegt dat hij geen keus had. "Je zou willen dat er tijd was, dat je maanden had om met iedereen te praten. Maar dat lukt niet."

GEACCEPTEERD

Toch klonken er woensdagavond ook positieve geluiden. "Die mensen wonen hier maar tijdelijk", zegt een omwonende. "Ik hoop dat ze het naar hun zin hebben hier en dat ze zich geaccepteerd voelen door de Soesterbergse bevolking. En ik hoop dat de Soesterbergers deze mensen ook accepteren."
De vluchtelingen komen in fases naar de opvang. De voorziening blijft uiterlijk tot maart 2019 open.

Informatieavond over 650 vluchtelingen in Soest en Zeist

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.