Einde Utrechtse subsidie schone diesels na schandaal

UTRECHT - De gemeente Utrecht stopt met subsidie voor van de aanschaf door bewoners en bedrijven van zogeheten schone Euro 6 dieselauto's. Het college van burgemeester en wethouders schrapt de regeling in verband met 'dieselgate'.
De gemeente reageert daarmee op het nieuws dat grote autofabrikanten testuitkomsten over de uitstoot van schadelijke stoffen hebben gemanipuleerd.
"De gemeente wil geen bijdrage leveren aan het in stand houden van deze praktijken door subsidie te geven voor auto's waaraan wellicht gesleuteld is", onderbouwt Utrecht de beslissing.
Subsidiëring van de aankoop van Euro 6 dieselauto's maakte deel uit van de zogeheten sloop- en vervangingsregeling om oude vervuilende diesels uit het straatbeeld te krijgen. Voor de aanschaf van auto's met een Euro 4 of 5 dieselmotor was nooit subsidie te krijgen.
De gemeente liet eerder weten dat de omstreden milieuzone in het centrum van de stad wel in stand kan blijven. Oude diesels mogen daar sinds begin dit jaar niet meer komen. Volgens de stad is de zone gebaseerd op testen die niet van fabrikanten komen, maar door TNO zijn berekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.