Hof beslist 27 oktober over loonakkoord

PROVINCIE UTRECHT - Het gerechtshof in Den Haag doet uiterlijk 27 oktober uitspraak in de hogerberoepszaak over het loonakkoord voor ambtenaren. Hierin staat de FNV tegenover de overheid en drie kleinere vakcentrales voor overheidspersoneel.
FNV verzet zich tegen het akkoord en wil het ongeldig laten verklaren. Dat lukte in eerste aanleg niet bij de voorzieningenrechter, waarna de vakbond in hoger beroep ging bij het hof. De zaak diende donderdag.
Het belangrijkste juridische argument van FNV tegen het loonakkoord is, dat bij het tot stand komen ervan geen sprake is geweest van het open en reëel overleg. Het akkoord zou daarom niet rechtsgeldig zijn.
In het loonakkoord wordt een salarisverhoging geregeld voor 600.000 rijksambtenaren, ambtenaren en leraren. Een deel daarvan wordt betaald uit de pensioenpot van ABP. Volgens de FNV raakt dit de pensioenen van 2,8 miljoen ABP-deelnemers, niet allemaal ambtenaren, en moet het daarom van tafel.
Om het verzet tegen het loonakkoord kracht bij te zetten, had de vakbond donderdag in de ochtendspits een staking georganiseerd bij het stadsvervoer in Amsterdam en Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.