"NS moet stoppen met hamburgers en busvervoer"

UTRECHT - De NS zal moeten nadenken over het afstoten van activiteiten, vindt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. In NRC Handelsblad van donderdag zet hij vraagtekens bij investeringen van de NS in onder meer horeca en busvervoer. Dijsselbloem praat binnenkort met de NS-top over de toekomst.
Op stations exploiteert de NS onder meer eettenten zoals Smullers en Julia's. Hier kan het spoorbedrijf wel zonder, aldus Dijsselbloem. "De makkelijkste vraag gaat over het hamburger bakken. Dat moeten ze niet meer doen. Maar er zijn nog tien andere, grotere vragen die moeten worden beantwoord", zegt hij in NRC.
NS-dochter Abellio verzorgt bus- en treinvervoer in Duitsland en Groot-Brittannië. "Je moet je afvragen of dit wel verstandige keuzes zijn, gezien de investeringen en de risico's. Moet je werkelijk op elke concessie, voor elk type vervoer en overal in Europa, mee bieden?", aldus de minister.
De vorige topman van NS, Timo Huges, maakte eind april in de Kamer al duidelijk dat de NS zich zou gaan concentreren op het spoorvervoer. Busvervoer zou niet binnen deze strategie te passen.
Het overleg tussen Dijsselbloem en interim-topman Roger van Boxtel moet dit jaar nog resulteren in een nieuwe strategie. De Staat is volledig eigenaar van de NS.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.