Rechter buigt zich over belagen asielzoekers Woerden

WOERDEN - Vijf van de elf mensen die afgelopen vrijdag de vluchtelingenopvang in sporthal Snellerpoort in Woerden zouden hebben willen binnendringen, worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt.
De vijf worden verdacht van het plegen van openlijk geweld en bedreiging. Volgens het OM hebben zij de actie voorbereid, waarbij zo'n twintig mannen met bivakmutsen de sporthal bestormden waar 150 vluchtelingen werden opgevangen. De mannen gooiden onder meer met vuurwerk en eieren.
Vijf anderen mogen drie maanden niet in de buurt van een asielzoekerscentrum of noodopvang komen. Ze blijven wel verdacht, meldt het OM. De laatste arrestant is vrijgelaten. Hij blijkt onvoldoende betrokken te zijn, aldus het OM.
Het onderzoek naar het incident is nog niet klaar. Justitie bekijkt de rol van alle verdachten afzonderlijk en zoekt ook naar andere betrokkenen. Ook is het forensisch onderzoek gaande en worden er nog getuigen gehoord. Nieuwe aanhoudingen worden niet uitgesloten.
Verder wordt gekeken of er verband is tussen het incident bij de vluchtelingenopvang en opgehangen spandoeken in de weken ervoor. Onder meer in Montfoort verschenen doeken waarin werd geprotesteerd tegen de komst van asielzoekers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.