Mogelijk ook staking op het spoor

UTRECHT - Reizigers krijgen mogelijk opnieuw last van acties in het openbaar vervoer. Ruim honderd spoorwerkers uit het hele land voerden donderdagavond actie voor een betere cao. Ze kwamen bijeen voor het hoofdkantoor van FNV Bondgenoten in Utrecht waar de cao besprekingen plaats vinden.
Het gaat vooralsnog om vriendelijke acties, maar als dit niets oplevert volgen er hardere acties die de reiziger wel gaan merken. "Deze actie was een signaal dat we het spuugzat zijn. Als er geen betere cao komt krijgen we echt een hete herfst", zegt Henk van der Meijden van FNV Railinfra.
Onder de cao Raininfra vallen ongeveer vierduizend werknemers. Na moeizame onderhandelingen tussen FNV Spoor en de werkgevers werd het cao-overleg in april dit jaar opgeschort. Donderdagavond werden de cao-onderhandelingen voor het eerst weer hervat.
Volgens de vakbond willen de werkgevers bestaande afspraken rond arbeidstijden uit de cao halen en zich alleen nog conformeren aan de Arbeidstijdenwet. Ook willen zij 10 ATV-dagen van de binnendienstmedewerkers schrappen.
De spoorwerkers die zich verzamelden bij het FNV kantoor kwamen uit het hele land om hun ongenoegen te uiten. "Ze willen dat we ook in de zomervakantie doorwerken, omdat er dan het meeste werk ligt. Dat is onacceptabel voor medewerkers met kinderen die gebonden zijn aan de schoolvakanties. Daar maken we ons hard voor", aldus een van de spoorwerkers.

Reizigers krijgen mogelijk opnieuw last van acties in het openbaar vervoer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.