"Aartsbisdom Utrecht doet niks voor kardinaal Simonis"

Kardinaal Simonis tijdens zijn gouden priesterjubileum in 2007.
Kardinaal Simonis tijdens zijn gouden priesterjubileum in 2007. © Pieter Franken, ANP
UTRECHT - De kardinaal kreeg bij zijn vertrek uit Utrecht in 2008 ruzie met zijn opvolger kardinaal Wim Eijk. Simonis had net een heupoperatie achter de rug en kon naar zijn mening nog niet verhuizen. Tegelijk eiste Eijk dat hij zijn werkkamer en andere ruimtes onmiddellijk beschikbaar moest stellen.
STILTE
"De kardinaal was niet mobiel en liep met een looprek vanwege een heupoperatie. Dat gaf strubbeling, want ineens waren er twee bazen in huis", zegt oud-perschef Loek Sinselmeijer. Het conflict zorgde voor een jarenlange stilte tussen de bisschoppen.
Volgens Sinselmeijer heeft het bisdom Rotterdam zich over de kardinaal ontfermd. "Zelfs de plek die hij nu heeft, is geregeld door het bisdom Rotterdam. Dat doen ze voor hun oud-bisschop, terwijl het aartsbisdom Utrecht niets doet. Dat is een hele pijnlijke constatering."
GEVOELIG
"Je zou verwachten dat er meer contact en zorg voor hem zou zijn. Hij is tenslotte 25 jaar aartsbisschop geweest. Dat is er jammer genoeg niet", zegt zuster Margaretha Blommaart, die Simonis al die jaren verzorgde in Utrecht. Volgens haar ligt het uitblijven van contact tussen het aartsbisdom en de kardinaal gevoelig bij Simonis. "Hij is er niet klaar mee."
Volgens het aartsbisdom Utrecht is de verhouding de laatste jaren genormaliseerd, maar dat spreken relaties van Simonis tegen. De beide kardinalen willen zelf niet reageren op de kwestie.
Tijdens de verhuizing in 2008 kregen Kardinaal Simonis en Van Eijk ruzie.
"Aartsbisdom Utrecht doet niks voor kardinaal Simonis"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.