Bulgarije levert Nederlandse Syriëgangers uit

UTRECHT/PROVINCIE UTRECHT - De drie Nederlanders, waaronder een meisje uit Utrecht, die vorige week in Bulgarije werden aangehouden, worden aan Nederland uitgeleverd. Dat heeft de rechter vrijdag in het Bulgaarse Haskovo besloten. Vermoedelijk waren ze op weg waren naar Syrië.
De 17-jarig Utrechtse, een 22-jarige man uit IJmuiden en een 18-jarige jongen uit Almere werden op 5 oktober aangehouden bij Kapitan Andreevo, een grensovergang met Turkije. Omdat ze zich vermoedelijk in Syrië bij Islamitische Staat (IS) wilden aansluiten, had Nederland een internationaal arrestatiebevel tegen hen uitgevaardigd.
Op de zitting zeiden de verdachten, die zich niet tegen de uitlevering verzetten, dat zij slechts als toeristen naar Syrië wilden. Maar waarom ze juist deze bestemming hadden uitgekozen, vertelden ze niet.
Op een eerdere zitting deze week werd duidelijk dat de IJmuidenaar vorig jaar al twee keer zou hebben geprobeerd om vanuit Turkije de grens met Syrië over te steken. De laatste keer zou hij contact hebben gehad met IS-leden.
De drie worden vrijdag overgebracht naar Sofia, waar de Nederlandse politie ze kan ophalen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.