Gebiedsverbod voor verdachten bestorming sporthal Woerden

WOERDEN - Vijf mannen die vermoedelijk meededen aan de bestorming van vluchtelingen in Woerden vorige week, worden vrijgelaten. De rechter-commissaris stelt wel als voorwaarde dat ze niet binnen een straal van 300 meter komen waar vluchtelingen worden opgevangen.
De vijf worden verdacht van het plegen van openlijk geweld en bedreiging. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben zij de actie voorbereid, waarbij zo'n twintig mannen met bivakmutsen de sporthal bestormden, waar op dat moment 150 vluchtelingen werden opgevangen. De mannen gooiden onder meer met vuurwerk en eieren.
Vijf anderen waren al eerder op vrije voeten gesteld. Ze mogen drie maanden niet in de buurt van een asielzoekerscentrum of noodopvang komen. Ze blijven wel verdacht, meldde het OM donderdag. De laatste arrestant wordt niet vervolgd. Hij blijkt onvoldoende betrokken te zijn, aldus het OM.
De politie is nog bezig met het onderzoek naar het incident en het Openbaar Ministerie kon daarom nog niet zeggen of de tien verdachten ook daadwerkelijk worden vervolgd. Meer aanhoudingen worden in ieder geval niet uitgesloten.
De politie kijkt tijdens het onderzoek ook of er een verband is tussen het incident bij de vluchtelingenopvang en het ophangen spandoeken in de weken ervoor. Onder meer in Montfoort verschenen doeken waarin werd geprotesteerd tegen de komst van asielzoekers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.