Verloskundige berispt na overlijden van baby

VEENENDAAL - Een verloskundige uit Veenendaal is vrijdag berispt door het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Vlak na een bevalling, die ze begin 2014 begeleidde, overleed de baby. Het college wil niet ingaan op de schuldvraag, maar zegt wel dat de verloskundige meerdere fouten heeft gemaakt.
De ouders wilden eigenlijk poliklinisch bevallen maar kozen na een gesprek met de verloskundige toch voor een thuisbevalling. Daarbij had de verloskundige beloofd snel naar het ziekenhuis te gaan als er zich problemen zouden voordoen.
Enkele weken voor de bevalling bleek er iets mis met het vruchtwater en toen is de vrouw niet alsnog doorverwezen naar het ziekenhuis. Daar was de verloskundige niet zelf bij dus dat deel van de klacht komt voor rekening van het centrum waar de verloskundige werkt.

AMBULANCE

Tijdens de bevalling ging de verloskundige op meerdere punten de mist in, zegt het
. Zo werd niet tijdig naar het ziekenhuis doorverwezen toen de ontsluiting te traag verliep en de moeder uitgeput raakte. Ook vergat de verloskundige tegen haar patiënt te vertellen dat de baby mogelijk niet goed lag.
Toen het ziekenhuis uiteindelijk wel werd gebeld, vergat de verloskundige te melden dat er ontlasting van de baby in het vruchtwater was gevonden. Ook zijn zorgen over de ligging van de baby niet goed overgedragen.
Het college zegt dat de verloskundige wel steeds heeft overlegd met de ouders. De verloskundige geeft toe dat ze fouten heeft gemaakt en eerder naar het ziekenhuis had moeten gaan. Het centrum waar ze werkt heeft direct maatregelen genomen. Daarom blijft het bij een berisping.
Volgens het tuchtcollege is het niet te zeggen of het meisje wel in leven was gebleven als de fouten niet zouden zijn gemaakt. Het kindje had bij de geboorte ernstige afwijkingen.
Een berisping wil zeggen dat de verloskundige haar werk mag blijven doen, maar wel wordt opgenomen in een openbare zwarte lijst. De verloskundige kan nog in beroep gaan en staat daarom nog niet op de lijst.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.