Rutte en Hennis spreken Dutchbatters in Amersfoort

AMERSFOORT - Premier Mark Rutte en minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie hebben zaterdag in Amersfoort gesproken met Dutchbatveteranen, die vinden dat de overheid hen na de val van Srebrenica in 1995 niet genoeg heeft gesteund. De gesprekken gingen onder meer over erkenning, nazorg en waarheidsvinding.
De massamoord in Srebrenica twintig jaar geleden "zal altijd een zwarte bladzijde in de geschiedenis blijven''. Dat liet premier Mark Rutte zaterdag weten na een gesprek met honderden Dutchbatveteranen in Amersfoort. Volgens de premier zal het gesprek "het boek Srebrenica niet sluiten. Niet voor de nabestaanden, niet voor de veteranen en niet voor Nederland.''

VRAGENLIJSTEN

Een behoorlijk deel van de in totaal ruim achthonderdvijftig veteranen kwam zaterdag bijeen in Amersfoort. De veteranen hebben zich de afgelopen tijd georganiseerd. Met vragenlijsten die door ruim honderdzeventig oud-Dutchbatters zijn ingevuld, hebben ze in kaart gebracht wat er leeft binnen de groep.
Een woordvoerder van de Dutchbatters zei dat het heel open gesprekken zijn geweest. "Ze hebben het gevoel dat de bewindslieden vandaag echt naar hen hebben geluisterd. Ze noemen de gesprekken constructief en er komt zeker een vervolg."

AFSPRAAK

Uit het onderzoek komt naar voren dat veel veteranen twintig jaar na de val het gevoel hebben dat nog steeds niet alle feiten rond de val van Srebrenica duidelijk zijn. Zo bleek onlangs dat luchtsteun destijds achterwege was gebleven door een internationale afspraak, waar Nederland niets van wist. Bijna alle Dutchbatters die de vragenlijst hebben ingevuld vinden dat de politiek zich moet inzetten om dat soort ontbrekende informatie boven tafel te krijgen.
Een ander belangrijk punt is dat ruim twee derde van de Dutchbatters excuses en rehabilitatie willen. Ze vinden dat de politiek Dutchbat zowel tijdens de desastreuze missie als daarna in de kou heeft laten staan. Het draaginsigne dat was bedoeld om dat goed te maken, is volgens hen niet afdoende.

STRESSSYNDROOM

Ook vindt een groot deel dat de nazorg beter moet. Ruim een derde van de militairen die de vragenlijst hebben ingevuld, zegt dat bij hen een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) is vastgesteld. Een aantal veteranen voert nog steeds rechtszaken hierover tegen Defensie.
Ook voormalig Dutchbatcommandant Thom Karremans in Srebrenica was zaterdag aanwezig. Hij vroeg eerder excuses van de Nederlandse regering voor de mislukte VN-missie in 1995. Na de val van Srebrenica werden duizenden moslimmannen gedood door Bosnische Serviërs.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.