Utrechtse huizenprijs stijgt bovengemiddeld

UTRECHT - In Utrecht waren woningen in september 7,3 procent duurder dan een jaar eerder. Dat bleek maandag uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. De huizenprijs ging in het sterkste tempo sinds april 2008 omhoog. Gemiddeld waren de bestaande koopwoningen in Nederland vorige maand 3,5 procent duurder dan een jaar eerder.
Afgelopen kwartaal stegen de woningprijzen het hardst in Amsterdam, meldde het CBS. In de hoofdstad werden huizen bijna 10 procent duurder ten opzichte van het derde kwartaal van 2014. Ook in de andere drie grote steden klommen de prijzen bovengemiddeld. In Utrecht met 7,3 procent, in Rotterdam met 5 procent en in Den Haag met 4,1 procent.
In elf provincies lagen de prijzen van bestaande koopwoningen hoger dan een jaar eerder. In de provincie Utrecht zijn de huizenprijzen bovengemiddeld. De huizen waren vorige maand 3,8 procent duurder dan een jaar eerder, dat is 0,3 procent boven de middelmaat. Alleen in Zeeland gingen de prijzen licht omlaag.

OMHOOG

De woningprijzen bereikten in juni 2013 het dal en gaan sindsdien weer omhoog. Koopwoningen zijn daardoor in Nederland nu in doorsnee 6,6 procent duurder dan in juni 2013. Huizen zijn gemiddeld toch nog altijd ruim 16 procent goedkoper dan in augustus 2008, toen de huizenmarkt zijn piek bereikte. De gemiddelde huizenprijs ligt nu op het niveau van het eerste kwartaal van 2004.
Net als in de voorgaande vijf kwartalen werden alle woningtypen duurder. Met ruim 4 procent was de prijsstijging het grootst bij appartementen en hoekwoningen. Vrijstaande woningen stegen het minst in prijs.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.