RIVM: Veteraan pleegt even vaak zelfmoord als ander

BILTHOVEN - Nederlandse militairen die op een missie zijn geweest plegen ongeveer even vaak zelfmoord als burgers. Het zelfmoordcijfer verschilt ook niet van collega-militairen die niet of slechts kort zijn uitgezonden. Dat blijkt maandag uit een onderzoek dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in Bilthoven.
De onderzoekers keken naar meer dan 40.000 militairen die tussen 2004 en 2012 zijn uitgezonden. Nederland was toen onder meer actief in Afghanistan en Irak. Van die groep maakten 22 mensen een einde aan hun leven. Dat komt neer op 0,05 procent.
Bij militairen die niet of kort zijn uitgezonden pleegde 0,08 procent zelfmoord. Onder de beroepsbevolking buiten het leger was dat 0,09 procent.
Het instituut deed onderzoek na berichten dat Amerikaanse veteranen vaker zelfmoord plegen dan anderen. Tussen 1999 en 2010 pleegden elke dag gemiddeld 22 Amerikaanse veteranen zelfmoord. Dat komt neer op ongeveer één per uur. In 2012 lag het aantal zelfmoorden onder veteranen hoger dan het aantal gesneuvelde militairen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.