Gemeenteraad Nieuwegein stemt in met asielopvang Zuilenstein

NIEUWEGEIN - Nieuwegein vangt honderdveertig asielzoekers met een verblijfsvergunning op in het oude zorgcentrum Zuilenstein. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten.
Door de asielzoekers onderdak te geven in Zuilenstein, dat nu dienst doet als antikraakpand, komt er ruimte voor nieuwe vluchtelingen. De AZC's zitten namelijk vol met mensen met een status, die niet weg kunnen doordat er geen huurwoning voor ze is. Nieuwegein had de ruimte aangeboden en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is op het aanbod ingegaan.
Nieuwegeiners konden voorafgaand aan de raadsvergadering ook inspreken. Vijf mensen maakten daar gebruik van. Zij waren overwegend positief over de komst van de asielzoekers met verblijfsvergunning. 'Ik vind het een fijn idee dat mijn gemeente een steentje bijdraagt' zei één van hen. De Wijkplatforms beloofden de 140 vluchtelingen een warm welkom. 'Samen koken, samen eten, samen activiteiten. Daar zijn al concrete plannen voor.'
Toch zijn er ook zorgen. Een buurvrouw: "Ze hebben toch een ander beeld van vrouwen alleen." En een andere inspreker: "Wat betekent het voor de huidige inwoners die zitten te wachten op een sociale huurwoningen? Komen die wel aan de beurt nu?"
Een eerste informatiebijeenkomst over de mogelijke komst van de asielzoekers, was grimmiger qua sfeer. Maar volgens de VVD in Nieuwegein lag dat vooral aan de gebrekkige informatievoorziening. Fractievoorzitter Mark Snoeren: "Er kwam toen heel kort voor de bijeenkomst pas bericht en dat was te summier." Fractievoorzitter Annie van den Heuvel van de SP: "Ik snap de zorgen wel, maar ik denk dat we die door informatie en ervaring weg moeten nemen."
De vluchtelingen met status moeten binnen een jaar permanente woonruimte vinden, want Zuilenstein gaat in oktober 2016 tegen de vlakte.

Gemeenteraad Nieuwegein stemt in met asielopvang Zuilenstein

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.