'Utrechts Psalter' te zien in Museum Catharijneconvent

UTRECHT - Bezoekers van het Museum Catharijneconvent kunnen vanaf woensdagmiddag het Utrechts Psalter bewonderen. Het boek staat sinds kort op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is het oudste psalmboek van Nederland.
Het boekwerk bestaat uit 150 psalmen en 16 liederen en was voor het laatst in 1996 in het openbaar te zien. "Je hoeft geen specialist te zijn op het gebied van Middeleeuwse handschriften om er plezier aan te beleven om het Utrechts Psalter te kunnen zien", vertelt Marco Mostert van de Universiteit Utrecht.

ILLUSTRATIES

Volgens Mostert wordt het psalmboek genoemd als de Nachtwacht onder de vroegmiddeleeuwse handschriften. "Het is een handschrift van rond 820. Men heeft er toen voor gekozen om die psalmen vers voor vers te illustreren. Dat is op zo'n levendige manier gedaan dat je een prachtige indruk krijgt van de vroegmiddeleeuwse samenleving."
Het Utrechts Psalter wordt sinds 1716 in de Universiteitsbibliotheek Utrecht bewaard. Vanaf 21 oktober is het psalmboek een maand lang te zien in Museum Catherijneconvent. Ook is het boek online te bekijken.

Marco Mostert over het 'Utrechts Psalter'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.