Nog maanden onderzoek naar wapenvondst Nieuwegein

AMSTERDAM - Het OM denkt nog zeker een half jaar nodig te hebben voordat de inhoudelijke behandeling kan beginnen tegen de verdachten van de grote wapenvondst in Nieuwegein. Dat bleek dinsdagochtend tijdens de eerste pro-formazitting tegen de verdachten.
Het Nederlands Forensisch Instituut heeft nog maanden nodig voor het natrekken van DNA-sporen. Ook vindt er nog onderzoek plaats naar honderden uren aan taps en video-opnamen. Op dit moment staan er acht verdachten terecht. Zij worden verdacht van het voorbereiden van liquidates en/of overvallen. Het OM verwacht dat er nog meer arrestaties zullen volgen.

WAPENVONDST

De verdachten verschenen vandaag in twee etappes voor het eerst voor de rechter. Zij komen onder meer uit Utrecht, Nieuwegein, Wijk bij Duurstede en Tiel. In juli werden zij opgepakt nadat de politie een enorme wapenvondst deed in een loods in Nieuwegein.
De vondst betrof onder meer negen handgranaten, grote hoeveelheden munitie, kogelwerende vesten, een zelfgemaakte fragmentatiebom en twee gestolen snelle auto's. Ook vonden agenten een kilo cocaïne, zeven ons hasj en ecstasypillen.

HECHTENIS

Tijdens de pro-formazitting pleitten de advocaten van de verdachten voor het opheffen van het voorarrest, maar daar ging de rechter niet in mee. De advocaten bagatelliseerden de rol die hun cliënten zouden hebben gespeeld in deze zaak.
De inhoudelijke behandeling vindt waarschijnlijk pas in het tweede kwartaal van volgend jaar plaats. De volgende pro-formazitting is op 14 januari.

Verslaggever Marc van Rossum over de pro-formazitting
De gevonden wapens die afgelopen zomer werden aangetroffen.
Verslaggever Marc van Rossum in UVandaag over het onderzoek naar de wapenvondst in Nieuwegein

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.